ponedjeljak, 6. veljače 2012.

IZVJESTAJ O RADU UDRUZENJA PORODICA ‘PROTIV ZABORAVA’ U 2011

Nakon odrzavanja osnivacke skupstine Udruzenja 23.11.2010. tajnik Udruzenja je poduzeo sve neophodne radnje na registraciji Udruzenja. U januaru mjesecu 2011, tocnije 18.01.2011. Udruzenje je dobilo Rjesenje o upisu u registar Udruga od nadleznog tijela u Zagrebu. Nakon toga tajnik Udruzenja je otvorio bankovni racun Udruzenja kod Zagrebacke banke.
Prvi susret koji je u ime udruženja obavila predsjednica Marica Šeatović bio je s Predsjednikom Republike Srbije u Zagrebu, dana 24.11.2010. Tom prilikom kao član delegacije srpskih organizacija, predsjednica je upoznala Predsjednika Tadića s osnivanjem Udruženja, ciljevima i budućim aktivnostima Udruženja i problemima koje članovi Udruženja imaju u ostvarivanju svojih prava.
Posao na promociji Udruzenja zapoceo je dana 10.01.2011. posjetom tajnika Udruzenja Beogradu i sastankom s gospodinom Veljkom Odalovicem, predsjednikom Komisije Republike Srbija za nestale. Razmatrani su svi aspekti ovoga problema i dosadašnji rezultati u suradnji dviju država na planu nestalih.
Sastanak s pukovnikom Ivanom Grujicem imao sam dana 28.02.2011. godine zajedno s gospodinom Markom Popovićem savjetnikom Potpredsjednika Vlade za socijalna pitanja. Tom prilikom razgovarano je o ukupnoj problematici nestalih, suradnji Srbije i Hrvatske oko nestalih, problem identifikacija i ekshumacija. Pukovnik Grujić me je tom prilikom izvjestio da zbog reorganizacije Vladinog Povjerenstva nije više predviđeno da jedna osoba srpske nacionalnosti bude njegov zamjenik...
Slijedeci sastanak tajnik Udruzenja je imao s udrugom Dokumenta. Uz tajnika Udruzenja ispred SNV sastanku je prisustvovo i pravni savjetnik Boris Milosevic a od strane Dokumente bili su prisutni Vesna Terselic i Eugen Jakovcic. Sastanak je odrzan u Zagrebu dana 16.03.2011. Tom je prilikom konstatirana vrlo dobra suradnja naše predsjednice Marice Šeatović na projektu REKOM u koji projekt je naše Udruženje uključeno i daje podršku istom.
Dana 28.03.2011. u prostorijama SNV u Zagrebu odrzan je sastanak u vezi razmatranja problematike koja proizlazi iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Sasatanku su prisustvovali Milena Horvat, ravnateljica Uprave za zaštitu žrtava i sudionika rata pri Ministatrstvu zdravstva i socijalne skrbi, Marko Popović, savjetnik Potpredsjednika Vlade za socijalna pitanja, Milena Jurišić, savjetnica u klubu zastupnika SDSS. Tom je prilikom rečeno koje su manjkavosti postojećeg Zakona (izjave svjedoka kao dokazi i medicinska dokumentacija) a koje doprinose neravnopravnom položaju civila srpske nacionalnosti ranjenih tokom ratnih zbivanja u Hrvatskoj. Ukazano je na potrebu hitne izmjene Zakona i njegovo usaglašavanje sa Zakonom o općem upravnom postupku. Ovaj je zaključak proslijeđen klubu zastupnika SDSS.
U martu mjesecu (31.03. 2011.) Tajnik Udruzenja i clan Udruzenja Darko Vasiljevic posjetili su Banja Luku gdje su imali prvi susret s predstavnicima Medjunarodne Komisije za Nestala Lica, g. Mathew Hollyday, Samira Krehic i Amela Suljic. Tom prilikom uprilicen je i razgovor s predstavnicima Instituta za Nestala Lica u Banja Luci, Rankom Djukaricem i Milijanom Bojic. Predstavnici ICMP su nam sugerirali da otvorimo suradnju s drugim sličnim udrugama u Hrvatskoj i izvan Hrvatske kako bi bili konkurentni za dobivanje sredstava iz projekata koje ICMP financira.
Slijedeci susret tajnik Udruzenja je imao u Beogradu u udruzenju SUZA dana 28.04.2011. Ispred uduzenja Suza prisutni su bili Dragana Djukic, Gordana Bjelobrk, Cedo Majic i Vlado Saso. Ovo je bio praktično prvi susret s nekom od Udruga koja se bavi istom problematikom. Na sastanku je dogovoreno da oba udruženja iznađu način za buduću suradnju i zajednički nastup kako pred donatorima tako i prema ukupnoj javnosti.
Pocetkom maja mjeseca 2011 na poziv ICMP tajnik Udruzenja prisustvuje medjunarodnoj radionici o nestalima, sjecanjima i memorijalnim centrima održanoj u Sarajevu.
U Vukovaru, dana 06.07.2011. odrzan je sastanak sa clanovima Udruzenja toga podrucja i osobama koje su postal novi clanovi udruzenja. Na sastanku je razmatrano niz otvorenih pitanja koja članovi Udruženja postavljaju već duži niz godina. Pitanje procesuiranja za zločine nad civilima počinjene u Vukovaru prije početka vojnih operacija u tom gradu bila je centralna tema ovoga sastanka.
Krajem mjeseca augusta 2011 tajnik Udruzenja je u ime Udruzenja polozio vijence nevino stradalim civilima u mjestima Gosic i Varivode.
U povodu Dana Ljudskih prava, 05.12.2011. predsjednik NO je učestvovao na skupu u Beogradu gde je okupljenim novinarima i sudionicima skupa predstavio rad Udruženja, govorio o stradanju civila u Vukovaru, uništavanju srpske imovine, zastrašivanjima i naveo primjer ubistva moga oca 29.06.1991.
Nadalje, Predsjednik NO Udruženja obavio je niz razgovora sa članovima porodica ubijenih i nestalih osoba s područja Istočne Slavonije i Zapadnog Srijema, prikupio podatke o slučajevima i otpočeo formiranje datoteke Udruženja.


FINANCIJE:
Prema važećim financijskim propisima Udruženje je dužno voditi knigovodstvo i podnositi izvještaje o financijskom poslovanju. Za proteklu godinu Udruženje je za te poslove angažiralo gospođu Veru Duraković iz Zagreba koja vodi knigovodstvo SNV. Tako će bit ii u buduće a naknadu za rad knigovođe snositi će SNV.
Prema raspoloživim podacima SNV je u maju mjesecu 2011 uplatio Udruženju iznos od 3000,00 kuna a SDSS je prošli tjedan uplatio na račun Udruženja 1000,00 kuna. U toku je akcija prikupljanja sredstava od donatora s područja cijele Hrvatske a isto će biti učinjeno i prema subjektima u Srbiji i Republici Srpskoj.
Do sada ukupni troškovi od 1500,00 kuna su troškovi goriva koje je imao tajnik Udruženja i predsjednik Nadzornog odbora. Računi i bankovni izvještaji su kod tajnika Udruženja.

U Zagrebu, 17.01.2012. Tajnik Udruženja:
Branko Jurišić

Nema komentara:

Objavi komentar