srijeda, 22. prosinca 2010.

Prijevod uglednog britanskog dnevnika Guardian-a o aktivnostima Hašima Tačija







Kosovski premijer Hašim Tači je glava "mafijske organizacije" Albanske skupine odgovorne za trgovinu oružjem, drogom I ljudskih organa u Istočnoj Evropi, mišljenja je Europsko Vijeće suglasno sa istragom u organizirani kriminal.



Hašim Tači je identificiran kao šef mreže koja je započela sa kriminalnim operacijama tijekom priprema za rat na Kosovu 1999-e godine, te je od završetka rata pa do današnjih dana ima snažan utjecaj na kosovarsku vladu te njezine političke ešelone vlasti



Britanski dnevnik "Guardian" došao je do izvještaja koji se poziva na "FBI" izvore te koji proziva Tačija kao glavnog šefa nasilne skupine, glavne za raspačavanje heroina Europom u prošlom desetljeću. Osobe bliske Tačijevom klanu su optužene za otmicu građana srpske nacionalnosti koji su nakon rata odvoženi preko granice u Albaniju gdje su umoreni radi njihovih bubrega koji su potom prodavani na crnom tržištu.



Županijski sud u Prištini, jučer je započeo istragu o navodnoj ileganoj trgovini organima koju je policija razotkrila 2008-e godine. Ovaj slučaj u kojem su organi vađeni siromašnim žrtvama klinike Medius su navodno povezani sa operacijama vađenja organa Kosovske Oslobodilačke Vojske 2000-te godine. Ove optužbe dolaze u važnom perodu za Kosovo gdje su prošle nedjelje održani prvi izbori otkada je Kosovo 2008-e godine proglasilo neovisnost. Tači je proglasio pobjedu te traži da formira vladu nacionalnog jedinstva



Dicky Marty, activist ljudskih prava koji stoji iza izvještaja, će podnijeti istoimeni Europskim diplomatima iz 47 zemalja članicama na njihovom sastanku u Parizu ovaj nastapujaći četvrtak. Tačijeve veze sa organiziranim kriminalom sežu više od desetljeća kada su lojalni njegovom Drenica klanu prevladali Kosovskom Oslobodilačkom Vojskom te se uključili u nezakoniti kriminalni biznis Kosovara, južnije od granice u Albaniji.



Za vrijeme konflikta na Kosovu, trupe Slobodana Miloševića su odgovorili na napade Kosovske Oslobodilačke Vojske, organizirajući užasavajuću kampanju etničkog čišćenja Albanaca. 10 000 Albanaca su poginuli od strane srbijanskih trupa.



Osuđujući srbijanske zločine, Marty je naglasio da je međunarodna zajednica odlučila da ignorira potencijalne ratne zločine koje su počinili pripadnici Kosovske Oslobodilačke Vojske te se zalagala za nalaženje privremenog rješenja umjesto da je radila na ostvarenje stabilnosti u regionu. On završava sa činjenicom da su Tači I ostala četiri člana dreničkog klana vršila sistematsko ubijanje, mlaćenje, ispitivanje te zatočeništvo kosovskih Srba za vrijeme rata na Kosovu te godinu dana nakon njegovog završetka. Ovo je ista frakcija KOA-e koja je u proteklom desetljeću držala vlast na Kosovu zajedno sa podrškom zapadnjačkih sila koje su silno željele uspostaviti stabilnost u novonastajućoj državi
U izvještaju piše da su bivši komandanti KOA-e tvorci kriminalnih aktivnosti u regionu. Nadalje izvještaj prenosi da su anti-narkotične agencije u regionu, preko desetljeća upozoravale da su Hašim Tači I ostali članovi dreničkog klana glavni orkestratori trgovine heroina I ostalih droga.



Marty kaže: Sigurnosni izvještaji stranih agencija su ukazivali na drenični klan kao glavne orkestratore mafijske organizacije te tvoriocima kriminalne aktivnnosti. Ja sam pregledao ove detaljne izvještaje te sam ostao zabrinut te zgrožen.
.
Karli del Ponte je bilo zabranjeno istraživanje vodećih komandanata KOA-e a ona je bila na pragu otkrića o odvoženju zatočenih Srba u Albaniji gdje su ubijani I gdje su im vađeni organi.
Marty-ev izvještaj podupire ove tvrdnje. Nadalje on potvrdjuje postojanje tajne mreže od 6 logora na sjeveru Albanije za koji krivi Tačijevu dreničku skupinu za sudbinu Srba koji su tu bili zatočeni. Dio njih su prebačeni u zatvor nedaleko od Tirane gdje su ubijani za organe.
Isti izvještaj tvrdi da su žrtve ubijane po dostupnosti kirurga koji su im zatim vadili bubrege. Isti dužnosnici KOA-e su bili upetljani sa slučajem Medicus.
.
Marty je kritikovao zapadne sile koje nisu spriječile Tačija dok su nastojale podržati neovisno Kosovo. Štoviše Marty je osudio nedostatak političke volje da dovede pred sud bivše komandante KOA-e. Marty završava svoj izvještaj sa činjenicom da je nezamislivo ignorirati poistovjećivanje kriminalne I političke elite

Nema komentara:

Objavi komentar